Hoe zit de Nederlandse huizenmarkt eigenlijk in elkaar? Een overzicht.
Hoeveel koophuizen zijn er in Nederland?
Nederland telde in 2010 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 3.969.883 ‘eigen woningen’ (bijna vier miljoen dus), tegen 3.148.461 woningen die worden verhuurd door woningbouwverenigingen of particulieren.
Er zijn dus meer eigen woningen, dan huurwoningen. Die verhouding verschilt overigens sterk per regio. Op het platteland zijn relatief meer koopwoningen dan bijvoorbeeld in een stad als Amsterdam.
Wat kost een koophuis op de Nederlandse huizenmarkt?
De gemiddelde prijs van een woning was 239.530 euro in 2010, aldus het CBS. Dat is fors goedkoper dat in 2008, toen de huizenprijs zijn top bereikte. In dat jaar betaalde je voor een gemiddelde woning 254.918 euro.
Volgens cijfers de Nederlandse Verenging voor Makelaars (NVM), de grootste makelaarsvereniging van Nederland, ging een woning in het laatste kwartaal van 2011 gemiddeld voor 223 duizend euro van de hand. Nog een stuk lager dus.
Zijn koophuizen in Nederland veel duurder dan in het buitenland?
Huizen zijn in Nederland een stuk duurder dan in Duitsland, waar een gemiddelde woning 174.707 euro moet kosten, en België waar 184.147 euro moet worden neergeteld.
Voordat je besluit te verhuizen naar het buitenland: net als in Nederland zijn de regionale verschillen in de buurlanden groot. Een woning in Brussel kost gemiddeld 338.645 euro, niet echt een koopje dus. (Bron: globalpropertyguide.com)
Is het kopen van een huis een goede investering?
Iedereen die de jaren negentig heeft meegemaakt, heeft de neiging hardop 'ja' te roepen. De laatste vijftien jaar zijn de huizenprijzen fors gestegen.
Op de hele lange termijn lijkt het rendement van een koophuis echter niet om over naar huis te schrijven.
Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht heeft ooit voor een aantal grachtenpanden aan de Herengracht in Amsterdam berekend dat de reële huizenprijs, dus gecorrigeerd voor inflatie, sinds 1650 in feite gelijk is gebleven.
Er waren dus wel pieken en dalen, maar wie in 1650 een huis kocht aan de Herengracht is er niet heel veel rijker op geworden als je kijkt naar koopkracht (klik hier voor de grafiek van de 'Herengrachtindex van Eichholtz).
Is de Nederlandse huizenmarkt een zeepbel?
Of de huizenprijzen in Nederland véél te hoog zijn, en er sprake is van een echte zeepbel, daarover verschillen de meningen. Hoogleraar vastgoedfinanciering Pieter Eichholtz aan de Universiteit van Maastricht, dezelfde van de Herengrachtindex, denkt dat het wel mee zal vallen omdat het aantal huishoudens in Nederland, en daarmee de vraag naar huizen, zal blijven groeien.
Het is inderdaad zo dat er vraag naar huizen zal blijven bestaan. De huizenmarkt zal uiteindelijk wel weer wat opleven, alleen al omdat het aantal huishoudens in Nederland nog altijd groeit.
De situatie van de Nederlandse huizenmarkt is niet vergelijkbaar met die in Spanje, waar in sommige gebieden domweg te veel huizen gebouwd zijn waar geen vraag naar is, doordat bijvoorbeeld de interesse van Britten in een tweede huis tegenvalt.
Maar ook in Nederland zijn er wel gebieden, met name Limburg en Noord-Oost Nederland, waar de vraag naar, en dus de prijs van koophuizen vanwege de vergrijzing en bevolkingsafname zal blijven dalen.
Dat de huizenprijs de komende jaren in grote delen van ons land verder daalt, lijkt vrij zeker. Het aanbod van woningen stijgt nog altijd, een teken dat verkopers hun prijzen nog flink moeten laten zakken voordat er een evenwicht in de markt is bereikt.
Makelaarsvereniging NVM denkt dat de woningprijs in 2012 nog eens 5 procent zal dalen, en verwacht ook voor 2013 een daling.
Hoeveel hebben Nederlanders eigenlijk geleend voor hun huis?
De totale hypotheekschuld in Nederland bedroeg medio 2011 644 miljard euro, berekende De Nederlandsche Bank (DNB). Dat is meer dan wat wij Nederlanders met elkaar in een jaar verdienen. Ons bruto binnenlands product bedraagt volgens de laatste schatting van het Centraal Planbureau over 2011 604 miljard euro.
Zet je tegen de schuld af tegen de waarde van de woningen, dan valt het weer mee. Volgens DNB staat er minstens 1100 miljard euro aan woningwaarde tegenover de hypotheekschuld.
Niets aan de hand? Voor een deel van de huiseigenaren niet, maar vooral mensen die de laatste jaren een huis hebben gekocht, hebben wel degelijk een probleem.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl